Onko hampaiden valkaisu turvallista?

You are currently viewing Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Valkaisu on nopeasti kasvava trendi. Herää kysymys: onko hampaiden valkaisu turvallista?

Väitän että on, jos hampaat ovat terveet: suun terveystarkastus kannattaa tehdä ennen valkaisua. Myös hammaskivi ja värjäytymät pitää poistaa ensin. Hampaiden valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaalle, eikä raskaana oleville tai imettäville.

Mitä valkaisuaine sisältää?

15-45 prosenttista vety- tai karbamidiperoksidia. Kotivalkaisussa vetyperoksidipitoisuus on alhaisempi.

Suomessa käytettyä menetelmiä ovat, mm. ZOOM! (vetyperoksidi, UV tai LED valo), Ezlase (vetyperoksidi, laservalo), GLOSS (vetyperoksidi, laservalo) ja Beyond (vetyperoksidi, UV tai LED valo). Uusin menetelmä on titaanioksidivalkaisu, joka sopii vihloville hampaille.

Hoitoaineen vahvuus

Vastaanottovalkaisun korkein vetyperoksidipitoisuus on hammaslääkäreiden käyttämä 45 prosenttia. Suuhygienistit käyttävät yleensä korkeintaan 35 prosenttisia aineita.

Valkaisuaineissa on oltava CE-merkintä. Koti- ja vastaanottojen kaupalliset menetelmät ovat lisääntymässä; mielestäni toisaalta hyväkin, koska se antaa mahdollisuuden kehittää menetelmiä ja antaa uutta tietoa valkaisusta.

UV- ja laservalon eroja

Ultraviolettivalo (LED) nopeuttaa vety- ja karbamidiperoksidin vaikutuksen ilmenemistä. Väitetään, että laserilla saadaan tehokkaammin valkaistua hampaat, ja että laservalosta ei tule niin paljon lämpöä, kun LED valosta.

Laser- vai LED-valo…

Laser- ja LED-valovalkaisut eroavat hiukan. Laservalkaisu aiheuttaa enemmän hampaiden vihlontaa, mutta tulos on erinomainen heti toimenpiteen jälkeen. Lopputulos ei ehkä ole yhtä pitkäkestoinen kuin LED-valkaisussa.

Myös LED-valkaisut joskus aiheuttavat hampaiden arkuutta. Lopullinen tulos näkyy parin päivän päästä, mutta kestää laseria pidempään.

Mutta mikä menetelmä minulle?

Vastaanotot suosittelevat usein menetelmää, jota käytetään juuri omalla vastaanotolla. Suosittelisin kokeilemaan eri valkaisumenetelmiä ja löytämään itselle sopivimman tavan hampaiden valkaisuun.

Onko sitten haittavaikutuksia?

Vastaanoton valkaisut ovat turvallisia, koska suuhygienisti tai hammaslääkäri tutkii hampaat ensin. Ammattilaiset tuntevat käyttämänsä aineet, ja osaavat opastaa asiakasta hampaiden valkaisussa ja jälkihoidossa. Yleisin haittavaikutus on vihlonta, joka on ohimenevää.

Valkaisuainetta joutuu joskus limakalvolle, mikä aiheuttaa tilapäisen limakalvon ohentumisen; tilanne kuitenkin rauhoittuu puolessa tunnissa. Toimenpide voi myös tuntua epämukavalta.

Happamia kun ovat, valkaisuaineet voivat vähän ohentaa hammaskiillettä. Mineraalien liukeneminen kiilteestä aiheuttaa eroosiota, joka voi johtaa hampaan pinnan epätasaisuuteen tai kärjen läpinäkyvyyteen. Harvakseltaan tapahtuvat valkaisut eivät kuitenkaan vaurioita hampaita, sillä syljen sisältämät mineraalit paikkaavat vähäiset vauriot.

Valkaisun jälkeen tulee noudattaa ”valkoista dieettiä” kaksi päivää: vältettävä happamia ja värjääviä ruokia ja juomia.

Potilastapaus, nainen 30-v.

30-vuotiaalla naisella oli entuudestaan vihlovat hampaat. Tein hänelle varoen tehovalkaisun, jossa tuli erittäin hyvä lopputulos. Toimenpiteen jälkeen ilmeni vihlontaa syödessä ja kylmää juodessa. Parin viikon kuluttua hän tuli vastaanotolleni kysymään, onko mitään tehtävissä.

Uudessa suun terveystarkastuksessa hampaat olivat terveet. Vihlonnan vuoksi tein fluorikäsittelyn, joka oli nopea ja kivuton.

Kahden viikon, kuukauden ja kahden kuukauden seurantasoitoilla tiedustelin tilannetta. Asiakas oli tyytyväinen ja kertoi, että hampaat eivät olleet enää vihloneet kontrollikäynnin jälkeen.

Lopuksi

Suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla tehdyt valkaisut ovat varsin turvallisia.

Usean valkaisun jälkeen kiille hieman kuluu. Minulle suuhygienisti on tehnyt neljä tehovalkaisua, 35 prosentin valkaisuaineella ja LED valolla. Valkaisujen välissä on ollut yksi vuosi. Valkaisun aikana vihlontaa oli, mutta se hävisi minulla heti toimenpiteen jälkeen. Hampaani eivät ole kuluneet.

valkaistut hampaat

Suosittelen valkaisua kerran vuodessa. Yhden tehovalkaisun jälkeen riittää useimmille kevytvalkaisu ylläpitohoitoon. Myös valkaisukyniä ja valkaisevia hammastahnoja voi käyttää, mutta lyhyenä kuurina. Valkaisutahnoissa on ainesosia, jotka hankaavat hammaskiillettä.

Kotivalkaisun sijaan suosittelen vastaanottovalkaisua. Kotivalkaisussa ikeniä ei suojata, ja lisäksi valkaisuainetta pakostakin joutuu nieluun.

En suosittele asiakkailleni kotivalkaisuaineita Amerikasta, koska peroksidipitoisuudet voivat olla pelottavan korkeat. Jos niitä tilaa, pitää sisältö tarkastaa huolellisesti ennen käyttöä.