Laserbehandlingar

På Itu-kliniken är vi specialiserade på olika typer av laserbehandlingar. Vi använder två typer av lasrar: 808 nm diodlaser (ADSS) för hårborttagning och Fotona SP Dynamis Pro (Nd: YAG och Er: YAG) för dermatologiska och estetiska behandlingar.

Hårborttagning

Hår på oönskade ställen på kroppen kan orsaka obehag och problem med självkänslan för en del kvinnor. Den moderna lasertekniken gör det möjligt att avlägsna hårsäckarna, vilket leder till att håret försvinner för gott. Behandlingen börjar vanligtvis med en konsultation med vår estetiska läkare, där läkaren bedömer vilken av våra två lasrar som passar bäst för patienten. Därefter görs det upp en behandlingsplan, bestående av oftast minst fyra behandlingar med ungefär en månads mellanrum. Den första behandlingen utförs av en läkare och en assistent, efter den första behandlingen kan klienten bestämma om de kommande behandlingarna utförs av assistenten eller av läkaren. Läkarens behandlingar är vanligtvis 25 % dyrare än assistentens. Vi uppnår bra eller utmärkta resultat oberoende av vilken typ av hår det är frågan om. Svart hår är dock den typ av hår som lättast kan avlägsnas med hjälp av laser.

Laserpeeling

Laserpeelingar kan användas för att avlägsna ytliga eller medeldjupa rynkor. Peelingen kan göras antingen med hjälp av laser eller kemiska medel.

Laserbehandlingarna kan delas in i två olika typer: a) fullstrålning och b) fraktionell strålning.

Peeling med fullstrålning

En fullstrålningsbehandling avlägsnar hela det första lagret av huden. Detta är den mest effektiva metoden för att bli av med ytliga och medeldjupa rynkor på en behandlingsgång. Resultatet av behandlingen är  vanligtvis synlig i flera år, men återhämtningen tar längre tid. Det tar ungefär tio dagar för huden på det behandlade området att förnya sig och läka. Under läkningstiden ser huden i ansiktet väldigt annorlunda ut än vanligt och många patienter vill således undvika sociala situationer i minst en vecka. Huden återhämtar sig fullständigt på ca en månad och det slutliga resultatet uppnås efter tre till sex månader efter behandlingen.

Fraktionell strålning

Nu för tiden har de flesta av oss inte tid att undvika sociala situationer i tio dagar. I en behandling som utförs med hjälp av fraktionell strålning behandlas huden i små fraktioner, vilket lämnar kvar levande vävnad mellan de behandlade områdena. För bästa möjliga resultat behövs det vanligtvis två till tre behandlingar, med två till tre månaders mellanrum. Huden återhämtar sig snabbt efter behandlingen. Det behandlade området har en liten rodnad i ett till två dygn och går sedan tillbaka till det normala. En peeling med hjälp av fraktionell strålning är ett utmärkt val för en modern kvinna, som har ett fullspäckat schema.

Acne

Enligt vår åsikt bör man inleda behandlingen av acne med läkemedel som påverkar lokalt och därefter med antibiotika. Om detta inte hjälper, kan en dermatolog erbjuda en mycket effektiv vitaminbaserad medicin. Men om dessa metoder inte har gett ett önskat resultat eller om man inte vill pröva dem, så är också laserbehandling på den aktiva acnen ett alternativ. För att minska eller helt och hållet avlägsna ärr, som har uppstått som en följd av acne, är laserbehandling en effektiv metod.

Cellulitbehandling

Områden med cellulitvävnad i lår, hakan och andra delar av kroppen kan orsaka ett oönskat utseende. TightSculptTM är ett modernt och smärtfritt sätt att behandla problemet. Den subkutana fettvävnaden värms upp och därefter stramas huden åt omedelbart. För att nå bästa resultat krävs det oftast två till fyra behandlingsgånger med en och en halv vecka mellan varje gång.

Onykomykos

Onykomykos, det vill säga nagelsvamp, är ett mycket vanligt besvär som kan skapa stora problem. I behandlingen av onykomykos använder vi oss av både interna läkemedel (t.ex. tabletter) om det är möjligt, och laserterapi. Hur behandlingen byggs upp beror på svårighetsgraden av problemet. Laserbehandlingen (ClearStepsTM) består i regel av sex behandlingar, varav fyra utförs under de två första veckorna och resten under följande månad. Om medicinering också inleddes bör den fortsätta i en till fyra månader. Vi har den bästa metoden i Finland för behandling av onykomykos.

Avlägsnande av godartade tumörer

Vanligtvis är dessa godartade tumörer små eller större naevi, det vill säga födelsemärken eller kärlförändringar i huden. Först bedömer vi om tumörerna är godartade eller inte med hjälp av ett dermatoskop. Ibland konsulterar vi också en professionell hudläkare. Proceduren är simpel. En domnande kräm appliceras på området i fråga och en liten injektion injiceras och därefter avlägsnas hudförändringen, eller tumören, genom förångning. En behandlingsgång är oftast nog och läkningsprocessen är kortvarig, ca en till tre veckor. Resultaten är oftast utmärkta.

Kärlbristningar

Kärlbristningar, som också kan kallas spindelkärl, uppstår då små blodkärl brister i huden och får ett spindellikt utseende. Spindelkärl är oftast förknippade med rosacea, och framträder ofta i ansiktet, oftast runt näsan eller insidan av näspassagen. Behandlingen är snabb och smärtfri, eftersom en bedövande salva används. Vanligtvis räcker det med en behandling för att avlägsna kärlbrisningen.

Vårtor (seborrhoid verrucoids)

Denna typ av problem behandlar vi ofta, flera gånger per vecka. Stadens offentliga sjukhus hänvisar nästan alla patienter med denna typ av probelm till oss, eftersom vår behandling är modern och patienten blir snabbt av med problemet. Vanligtvis är en behandlingsgång tillräcklig, men i vissa fall måste patienten genomgå två behandlingar.