Bäckenorganprolaps

Cystocele

Denna typ av bäckenorganprolaps kan behandlas med hjälp av en operation som utförs under lokalbedövning. Vulvan och vaginan täcks med en bedövande salva och en sedativ medicin tas oralt och en injektion av Lidokain eller Marcain injiceras i det område som ska behandlas. Därefter börjar operationen med att den främre delen av vaginan öppnas och sedan exponeras urinblåsan och cystocele åtgärdas med hjälp av u-stygn. Slutligen förseglas slemhinnan.

Rectocele

Denna typ av bäckenorganprolaps kan behandlas med en operation som utförs under lokalbedövning. Vulvna och vaginan täcks med en bedövande salva och en sedativ medicin tas oralt och en injektion med Lidokain eller Marcaine injiceras i det område som ska behandlas. Perineum, det vill säga mellangården, skärs upp vilket leder till att den bakre delen av vaginan öppnas i en mittlinje. Ändtarmen blottas och rectocele åtgärdas med hjälp av u-stygn. Starka stygn i perinealkroppen är avgörande med tanke på resultatet. Slutligen förseglas huden och slemhinnan.

Kombinerad bäckenorganprolaps

Ibland kan kvinnor lida av både cystocele och rectocele. Om dessa tillstånd orsakar olika symptom kan en operationen för behandling av båda göras. Även denna typ av kombinerad bäckenorganprolaps kan behandlas med en operation som utförs under lokalbedövning. Vulvan och vaginan täcks med en bedövande salva och en sedativ medicin tas oralt och en injektion av Lidokain eller Marcaine injiceras i området som ska behandlas. Cystocele åtgärdas först och därefter rectocele. Samma metoder används som i de operationer som nämns ovan.

Livmoderprolaps

Om möjligt bör livmodern inte avlägsnas.

Manchester operation

Denna typ av operation passar utmärkt för kvinnor som inte vill föda fler barn och som lider av livmodersprolaps. I denna typ av operation behandlas både livmodersprolapsen, framfall av livmodern, och cystocele, framfall av urinblåsan. Under operationen förkortas livmodershalsen och återställs med hjälp av kardinala ligamentet. Cystocele åtgärdas på samma sätt som nämns ovan.

LeFort colpocleisis operation

Denna typ av operation passar äldre kvinnor som inte längre har samlag. Livmodern bevaras, men vaginan förkortas och smalnas av.