Kosmetisk gynekologisk kirurgi

En del kosmetisk gynekologisk kirurgi har både ett estetiskt och ett medicinskt syfte, men nedan beskrivs de kirurgiska ingrepp som har främst har ett estetiskt syfte. Mera information om de ingrepp med medicinska syften hittas annanstans på våra sidor. Alla dessa kirurgiska ingrepp utförs under lokalbedövning.

Vi är stolta över att våra ingrepp utförs av en av dom skickligaste och bästa kosmetiska gynekologerna i Finland. Han har lång erfarenher av gynekologiska och kosmetiskt gynekokogiska ingrepp och tillsammans med den övriga personalen kan han erbjuda en problemfri, diskret och trevlig upplevelse för klienterna. Vid frågor om till exempel olika ingrepp eller priser är du välkommen att kontankta oss genom att klicka på länken “kontakt” i övre kanten av sidan.

Labioplastik av labia minora (labiaplasty)

Förstorad labia minora (de inre blygdläpparna)  kan orsaka bland annat fysiskt obehag i form av smärta, och dyspareuni (smärta vid samlag) samt hygienproblem. Det kan också vara endast ett estetiskt problem för personen i fråga. Den enda behandlingen för denna typ av problem är en operation. Valet att genomgå en operation bör vara väl igenomtänkt och klienten bör ta i beaktande de möjliga konsekvenser och biverkningar av operationen, så som smärta, klåda, leukorré (rikliga flytningar), dyspareuni och möjliga hematomer som kan uppkomma efter operationen. Dessa problem kan förekomma i ungefär två till fem veckor efter operationen och det slutliga resultatet av operationen kan ses efter ett till två år. 

Proceduren

En bedövande salva appliceras på vulvan och en sedativ medicin tas oralt. Labia minora kan behandlas på flera olika sätt beroende på vilka förväntningar klienten har på det slutliga resultatet. “Rim look” innebär att labia minora lämnas tillräckligt lång för att synas utanför labia majora, det vill säga de yttre blygdläpparna. “Hybrid look” innebär att labia minora är ungefär lika lång som labia majora och slutligen så innebär “barbie look” att labia minora tages bort nästan helt och hållet. Med vilken teknik denna typ av operation utförs varierar, men i vår klinik används oftast en teknik som kallas kroklinjig excision som uppfanns av Dr. Alinsod. Oftast används en elektrisk skalpell med en speciell spets för att möjliggöra kirurgisk precision. Vid behov utförs även reduktion av klitorishuvudet. Efter operationen, som vanligtvis varar i två till tre timmar, observeras klienten i ytterligare två timmar innan hon blir utskriven av vår läkare.

Labioplastik av labia majora (labiaplasty)

Denna typ av ingrepp utförs oftast på grund av kosmetiska skäl. Det är ett bra alternativ till en fettsugning av labia majora, som oftast inte ger ett lika bra resultat. Operationen går till så att överflödig hud, och ibland även fett, mellan labia minora och labia majora avlägsnas med en elektrisk skalpell med u-plastik.

Reduktion av klitrorishuvudet (plasty)

Denna typ av operation bör utföras av en mycket erfaren kirurg eftersom klitorisnerverna från den pudendala nerven ligger väldigt nära hudens yta vid ett begränsat område. Denna operation utförs oftast i samband med plastikoperation av labia minora om klienten också har problem med att nå orgasm eller om orgasmerna är svagare än tidigare. Innan beslutet att operera sig bör klienten dock överväga även andra metoder så som sexuell terapi och psykoterapi, eftrsom även dessa metoder kan ge goda resultat. Vilken metod som fungerar bäst beror på problemets karaktär. 

Perineoplastik

Vaginal slapphet är ett problem som ibland uppstår för vissa kvinnor bland annat efter att ha genomgått en förlossning. Vissa kvinnor som rent medicinsk har vulvovaginal slapphet har inga sexuella eller kosmetiska problem på grund av det, medan det för andra kvinnor orsakar stora problem. Om kvinnan i fråga upplever att den vaginala slappheten endast har kosmetiska problem (d.v.s. att slappheten syns i vaginans öppning) eller om slappheten endast förekommer vid den hymenala ringen så då löser oftast perineplastik problemet.

Proceduren

Proceduren går till så att perineum, den hymenala ringen och den distala bakre delen av vaginan öppnas kirurgiskt. Vaginalväggen under slemhinnan förstärks med stygn och perinealkroppen repareras. Slutligen förseglas slemhinnan och huden. Återhämtningstiden efter proceduren är en till tre veckor, vilket betyder att inget hårt fysiskt arbete, träning eller samlag är tillåtet under denna period.

Kolpoperineoplastik

Denna operation liknar perineoplastik, men omfattar ca 4-6 cm istället för 1-3 cm av vaginan. Perineum, den hymenala ringen och vaginans distala bakre del öppnas kirurgiskt och vaginans vägg och slemhinna förstärks med stygn och den perinala kroppen repareras. Slutligen förseglas slemhinnan och huden. Om det finns slapphet i både det yttre könsorganen, den hymenala ringen och i mittsektionen av slidan så behövs en mer utpräglad teknik.  Återhämtningstiden efter operationen är tre veckor, vilket innebär att inget hårt fysiskt arbete, träning eller samlag är tillåtet under denna period.

Hymenrekonstruktion

På grund av en del kulturella och religösa traditioner kan det vara viktigt att öppningen till kvinnans vagina är spänd under det första äktenskapliga samlaget med sin nyblivna man och att kvinnan blöder lite efteråt. Detta som ett tecken på att kvinnan är oskuld. Detta kan uppnås med en operation som utförs under sedering och lokalbedövning. Hymen rekonstrueras med hjälp av mikrokirurgi. Denna procedur leder i 95% av fallen till en blödning efter samlaget, men kan trots detta inte garanteras.