Laserbehandlingar

Behandling av stressinkontinens med laser

Om man inte vill genomgå en TOT- eller TVT-operation för att behandla stressinkontinens finns det en annan modernare metod;  laserbehandling. Själva behandlingen är kortvarig och smärtfri, men oftast krävs tre behandlingsgånger med en månads mellanrum mellan varje behandling. Symptomen lindras eller försvinner helt hos 80-90% av fallen. Effekterna av behandlingen varar i ett till två år, men problemet kan därefter återkomma.

Stramning av vaginan med laser

Ny laserteknik har gjort det möjligt att strama åt de vaginala vävnaderna utan kirurgi. Denna behandling kan vara aktuell för kvinnor som upplever slapphet i det vaginala området och vars livskvalitet påverkas av detta. Laserbehandling lämpar sig inte i svåra fall.

Behandlingen räcker ca 20 min och inleds med att vulvan behandlas med en bedövande salva, varefter de vaginala och vestibulära vävnaderna värms upp med laser, vilket omedelbart orsakar 20-30% av krympningen av den paravaginala bindväven. Under de kommande månaderna efter behandlingen förbättras kärlsystemet och bindvävnadsmängden ökar. Vanligtvis behöver behandlingen upprepas efter tre till åtta veckor.  Resultaten varar därefter i ca 12-18 månader och kan därefter upprepas vid behov.

Laserbehandling av genitourinalsyndrom i klimakteriet (GSM)

Under och efter klimakteriet blir östrogenhalten lägre, vilket kan leda till vaginal torrhet, en kliande eller brännande känsla i det vaginala området eller också till vaginala jästinfektioner. Den billigaste behandlingen för detta tillstånd är en lokal östrogenbehandling. Ibland ger den lokala östrogenbehandlingen dock inte resultat eller också är behandlingen kontraindicerad, det vill säga inte lämplig för klienten i fråga. Ibland är inte heller östrogenbehandlingen det bästa alternativet om klienten ofta glömmer bort att ta den. I dessa fall kan laserbehandling vara ett alternativ. Laserbehandlingen utförs tre gånger.

Resurfacing (peeling) med hjälp av laser

Föråldrande och överskott av östrogen kan orsaka pigmentering av vulvan. Detta förekommer oftast i labia minor, men ibland också i labia major. Denna hyperpigmentering kan behandlas med ytlig fullstrållaser resurfacing.

Könshårborttagning med laser

Brasiliansk vaxning är en populär metod för att avlägsna könshår. Om man är trött på vaxning och daglig rakning eller återkommande, smärtsamma kosmetologbesök, finns det en annan mer permanent lösning, det vill säga hårborttagning med hjälp av laser. Vi har två olika typer av lasrar för detta ändamål och vår läkare eller vår kosmetolog avgör vilken som används. Behandlingen är smärtfri och varar i ca 15-30 minuter. För ett optimalt resultat krävs oftast minst fyra behandlingar. Behandlingarna bör göras med fyra till sex veckors mellanrum.