Muu kirurgia

Luomenpoisto

Luomella tarkoitamme usein ruskeaa pigmenttimuutosta, joka on koholla ihosta. Ihomuutos voi olla ohuella varrella ihossa kiinni oleva ’skin-tag’, tai vaikkapa ihon värinen koholla oleva sidekudosmuutos. Toisinaan se kannattaa poistaa laserilla, joskus kirurginen poisto on järkevää. Hoito tapahtuu paikallispuudutuksessa.

Aterooman poisto

Aterooma syntyy, kun talirauhanen tukkeutuu ja kerää sisälleen talia. Ateroomat usein kasvavat ja ovat esteettinen haitta, toisinaan ne voivat olla kipeitä. Aterooman hoito on kirurginen poisto pienestä ihoviillosta, ja toimenpide tapahtuu helposti paikallispuudutuksessa.

Lipooman poisto

Lipooma on ihon alla rasvakudoksessa oleva hyvänlaatuinen rasvakasvain. Lipoomat saattavat kasvaa suuriksi, ja yleensä ainoa haitta on esteettinen. Lipooma poistetaan kirurgisesti paikallispuudutuksessa.

Sisäänkasvanut kynsi

Kynsi saattaa yhdestä tai molemmista reunoistaan kasvaa sisäänpäin. Tilanne voi komplisoitua kynsivallin tulehdukseksi. Antibioottikuuri hoitaa joskus tulehduksen, mutta ei sen syytä. Perinteisesti vaivaa hoidetaan kirurgisella kiilaekskisiolla, mutta nykyään mieluimmin kynnen reunan leikkauksella. Toipuminen on nopeaa ja tulos on hyvä. Hoito onnistuu johtopuudutuksessa ja siitä toipuu nopeasti.

Paiseen hoito

Ihon alle voi kehittyä märkäpesäke. Paise hoituu harvoin antibioottikuurilla, se joudutaan avaamaan kirurgisesti. Pinnallisten, usein syvienkin, paiseiden hoito onnistuu kätevästi paikallispuudutuksessa, ja toipuminen hoidon jälkeen on nopeaa.

Sisäiset peräpukamat

Pukamat johtuvat peräsuolen anaalikanavan laskimoiden pullistumisesta. Syynä voi olla pitkäaikainen ummetus. Sisäiset pukamat oireilevat verenvuodolla – vuoto on yleensä vähäistä ja kirkkaanpunaista. Mikäli pukamat kasvavat suuriksi, ne voivat tulla ulos peräaukosta. Sisäisten pukamien hoito tapahtuu kumilenkkiligatuuralla (Barron). Toimenpide ei yleensä vaadi erityistä kivunlievitystä, ja siitä toipuu nopeasti.

Ulkoiset peräpukamat

Ulkoiseksi pukamaksi kutsutaan peräaukon laskimolaajentumaa, joka sijaitsee peräaukossa tai sen ulkopuolella. Pukamat aiheuttavat kipua, mutta vuotavat harvoin verta. Trombosoitunut pukama on erittäin kipeä ja vaatii akuuttia kirurgista hoitoa. Useimmiten lievästi kipeytynyt pukama hoituu itsestään ruokavaliomuutoksilla ja pukamavoiteilla. Ellei, se voidaan poistaa paikallispuudutuksessa niin sanotulla Fergusonin tekniikalla. Toipuminen on suhteellisen nopeaa.

Peräaukon haava eli fissuura

Peräaukon haavan oire on kipu ulostaessa. Ensisijaisesti vaivaa hoidetaan ruokavaliomuutoksilla ja voiteilla. Mikäli nämä eivät auta 1-3 kk kuluessa, voidaan harkita leikkausta. Menetelmiä on 2 ja molemmilla on etunsa ja haittansa. Tyypit ovat interni lateraalinen sfinkterotomia ja fläppileikkaus. Leikkaus onnistuu toisinaan myös paikallispuudutuksessa.

Suonikohjut

Suonikohjuja voidaan hoitaa vaahdottamalla sekä laserhoitotekniikalla. Menetelmät ovat uudenaikaisia ja tapahtuvat paikallispuudutuksessa. Tutkimusta ennen tehdään lääkärintarkastus ja alaraajan laskimot tarkastetaan väridopplerilla.

Hoidamme Tohtoripalvelussa yksinkertaisia suonikohjuja vaahdottamalla.