Ihosairauksien laservalohoidot

Ihomuutosten poisto

Ennen hoitoa lääkäri arvioi, soveltuuko ihomuutos poistettavaksi laserilla. Joskus suositellaan mieluiten veitsipoistoa ja kudosnäytteen mikroskooppitutkimusta.

Luomet, rasvaluomet ja skin-tagit ovat esimerkkejä ihomuutoksista, jotka voidaan nopeasti hoitaa laserilla, ja lopputulos on usein parempi kuin veitsellä poistettaessa tai muita hoitoja käytettäessä. Aluksi hoitoalue puudutetaan injektiolla ja muutos ’höyrystetään’ pois kerros kerrokselta Er:YAG laservalolla. Toipuminen on nopeaa ja esteettinen lopputulos yleensä erinomainen.

Hämähäkkiluomet ja muut verisuonimuutokset ovat useimmiten esteettinen haitta, mutta toisinaan ne saattavat olla myös kipeitä tai kutista. Näiden hoito tapahtuu voidepuudutuksen jälkeen Nd:YAG laservalolla, ja epämiellyttävän tuntemuksen vähentämiseksi puhalletaan hoidon aikana myös kylmää ilmaa hoitoalueelle. Toisinaan muutos häviää saman tien, toisinaan tulee verenpurkauma tai muutos vain muuttaa väriään, ja lopulta häviää itsestään 1-3 kuukauden kuluttua hoidosta.

Aknen ja ruusufinnin hoito

Aktiivisessa aknessa finnejä ja paiseita muodostuu jatkuvasti. Akne voi aiheuttaa myös ihon arpeutumista. Aknen hoito aloitetaan yleensä käsikaupan paikallisvoiteilla, reseptivoiteilla ja toisinaan kokeillaan 3-6 kuukauden antibioottikuuria suun kautta. Ihotautilääkäri saattaa hankalissa tapauksissa määrätä isotretinoaattilääkkeen kuukausiksi. Naisen aknen hoidossa ja hallinnassa eräillä yhdistelmäehkäisypillereillä voi olla merkitystä.

Sekä aktiiviseen akneen että sen aiheuttamiin arpiin on tarjolla tehokkaita laservalohoitoja. Ne ovat sarjahoitoja 2-6 kertaa 1-2 viikon välein suoritettuna. Aktiivista aknea hoidetaan Nd:YAG laservalolla, aknearpia useimmiten Er:YAG-laservalokuorinnalla. Kuorinta voidaan tehdä fraktionaalisella pistevalolla, mistä toipuu päivässä tai full-beam-laserilla, mistä toipuu noin 7-10 päivässä. Yleisin hoito aknessa on yhdistelmähoito Nd:YAG + Er:YAG.

Syylät, kondyloomasyylät

Syylän hoitoon laser on tehokas vaihtoehto, syylä poistuu usein kerralla. Tarvittaessa voidaan antaa vielä Nd:YAG-syvälaserhoito, jolla pyritään tuhoamaan syylävirus uusien syylien estämiseksi. Intiimialueen syylät hoituvat samalla periaatteella ja kertahoidolla. Hoitoalue puudutetaan injektiolla ennen hoitoa.

Kynsisilsan hoito laserilla

Ennen kynsisilsan hoitoa on varmistettava sieninäytteellä, että muutokset todella johtuvat sienestä. Arvioidaan, että osa kynsisilsan hoidoista epäonnistuu, koska kyseessä on tosiasiassa muu kynnen sairaus. Kynsisilsan ensisijainen hoito on lääkehoito paikallisesti tai suun kautta.

Mikäli lääkehoidot eivät tehoa tai niitä ei voi tai halua käyttää, laserhoito on yksi vaihtoehto. Sen teho on verrattavissa lääkehoitoon. Meillä hoito koostuu 4-6 hoitokerrasta 2 kuukauden aikana ja kontrollikäynnistä noin puolen vuoden kuluttua hoidosta. Suosittelemme myös yhdistelmähoitoa, joka aloitetaan laservalohoitona ja jatketaan suun kautta käytettävällä lääkehoidolla.

Ennen hoitoa on siis oltava varma sieniviljelyn ja mikroskopoinnin tulos. Lisäksi on syytä käydä jalkahoitajalla, ja pyytää ohentamaan paksut kynnet niin ohuiksi kuin mahdollista.

Gynekologinen laservalohoito

Näistä hoidoista kerrotaan muualla tällä sivustolla. Lue täältä>