Mesoterapia, PRP ja happokuorinnat

Mesoterapia

Mesoterapiassa ihoon, useimmiten kasvojen alueelle, injisoidaan ohuella neulalla ihon tarvitsemia vitamiineja ja kosteuttavia aineosia, joiden ansiosta nestetasapaino paranee ja kollageenin ja elastiinin määrä alkaa lisääntyä – iho alkaa kukoistaa. Esimerkiksi hyaluronihappoa voidaan antaa 2%, 3% ja 4% -pitoisina geeleinä sarjahoitona 2-4 kertaa parin viikon välein: hoito on saanut nimen skin-boosterhoito.

Mesoterapiaa voidaan toteuttaa myös dermarollerilla tai dermapenillä, jonka avulla ihon pintaan aiheutetaan mikrovaurioita. Ihon omat korjausmekanismit käynnistyvät ja alkavat viikkojen kuluessa tuottaa kollageenia ja elastiinia mikrovaurioiden korjaamiseksi. Näin ihon lujuus ja kimmoisuus paranevat. Tätäkin hoitoa suositellaan 2-4 hoidon sarjana 2-3 viikon välein.

Hoidon jälkeen kasvot voivat punoittaa vuorokauden. Vaikutus alkaa näkyä usein muutamassa päivässä, ja jatkoon suositellaan tehostehoitoja 1-3 kertaa vuodessa tasaisin väliajoin. Hoidon antaa esteettisiin hoitoihin perehtynyt kosmetologi, jonka suorittamana ne ovat turvallisia.

PRP

Platelet rich plasma (PRP, vampyyrihoito) on menetelmä, jossa henkilön verta otetaan 10-20 ml, ja erikoismenetelmin erotetaan runsaasti verihiutaleita sisältävä plasma. Tässä veren osassa on runsaasti kasvutekijöitä, joilla ajatellaan olevan edullinen vaikutus ihoon – injektiot stimuloivat sidekudossoluja tuottamaan kollageenia ja elastiinia, verenkierto alueella vilkastuu ja kosteustasapaino paranee. Menetelmällä hoidetaan useimmiten kasvojen ja kaulan ihon ikämuutoksia. Hoitokertoja tarvitaan useimmiten 2-4, ja vaikutusta nähdään usein muutaman päivän kuluttua hoidosta, ja tulos kehittyy, kun sidekudossolut hiljalleen aktivoituvat.

 

Lääketieteellisiä käytön aiheita ovat esimerkiksi hankala polven kulumavika (artroosi) ja pitkäkestoinen ja vaikeahoitoinen tenniskyynärpääkipu (lateraalinen epikondyliitti).

 

prp-hoidot luonnollinen pistoshoito

Happokuorinnat

Kemialliset kuorinnat uusintavat ihoa ja ovat yhtä hyvä vaihtoehto kuin laserkuorinnat, joskus parempikin. Aiheita kuorinnalle ovat mm. aktiivisen akneihon hoito, aknearpien hoito, pinnallisten ihoryppyjen hoito yms.

Kuorinnat luokitellaan sen mukaan, miten syvä vaikutus on. Pinnallinen kuorinta vaikuttaa epidermikseen ja syvä verinahkaan. Keskisyvä tälle välille.

Pinnallisesta kuorinnasta toipuu heti, ne otetaan usein sarjahoitona 2-4 viikon välein, hoitokertoja 4-8. Vaikutus tulee vähitellen ja ihon pigmentaation komplikaatioriski on vähäinen.

Keskisyvä tai syvä kuorinta menee siis syvemmälle, ja sillä on tehokkaampi vaikutus, mutta toisaalta iho punoittaa usein 7-10 vuorokautta hyvin voimakkaasti. Syvä kuorinta lisää riskiä pigmenttivaurioihin, etenkin tummilla ihotyypillä (eteläeurooppalainen, aasialainen…). Keskisyvä tai syvä kuorinta tehdään vain noin kerran puolessa vuodessa, koska sen teho on niin hyvä.

Ennen kuorintaa kannattaa välttää aurinkoa 2-4 viikkoa ja käyttää lääkärin ohjeistamia esivoiteita. Kuorinnan jälkeen määrätään voiteet jälkihoitoon, ja aurinkoa on vältettävä mieluiten ainakin kuukausi, esim. käyttämällä aurinkovoidetta.

Teemme kevyitä pinnallisia kuorintoja mm. seuraavilla aineilla:
AHA-hapot, eli maitohappo, glykolihappo, pyruvaatti. Lisäksi mieto 10-15 % TCA ja Jessnerin liuos. Salisyylihappo on hyvä aknessa.

Keskisyvissä kuorinnoissa käytämme vahvaa TCA-liuosta (20-30 %).

Syviä happokuorintoja emme toistaiseksi tee, sen sijaan teemme syviä kuorintoja laserilla.