Esteettinen gynekologinen kirurgia

Esteettisen gynekologiaan luetaan leikkauksia, jotka itse asiassa suoritetaan fyysisten oireiden perusteella. Raja ns. lääketieteellisen ja esteettisen gynekologian välillä on häilyvä. Mikäli harkitsee itselleen intiimialueen leikkausta ainoastaan esteettisistä eli kauneussyistä, pitää toimenpide harkita huolella. Komplikaatiot leikkauksissamme ovat harvinaisia ja asiakastyytyväisyys korkea, mutta leikkausta on mietittävä myös siltä kannalta, että omassa tapauksessa paraneminen viivästyisi komplikaation vuoksi, tai ettei lopputulos olisikaan juuri sellainen, kuin toivoi. Miten tällainen vaikuttaisi arkielämään?

esteettinen hoito torhtoripalvelu itu

Konsultaatio

Harkinnan jälkeen tullaan yleensä konsultaatiokäynnille. Suositeltavinta on esikäynti, jolloin asioista voi puhua vapaasti, samalla tehdään aina rutiinimainen gynekologinen tutkimus, ja lääkäri saa konkreettisen käsityksen anatomisesta tilanteesta ja asiakkaan toiveista. Asiakas puolestaan saa käsityksen lääkäristä ja klinikasta ja voi harkita, olisimmeko soveliain paikka hoitoon. Toisinaan matka Raumalle on pitkä ja asiakas voi toivoa etäkonsultaatiota. Se onnistuu usein puhelimitse tai ottamalla yhteyttä www-sivujen yhteydenottolomakkeella. Varsinainen fyysinen konsultaatiokäynti tapahtuu välittömästi ennen leikkausta.

Asiakastyytyväisyys

Esteettisen intiimileikkauksen jälkeen kirjallisuuden ja oman kokemuksemme perusteella yli 90 % on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä hoitotulokseen. Prosentti on erinomainen ja verrattavissa lääketieteellisin syin tehtyihin leikkauksiin, joilla hoidetaan fyysistä haittaa kuten virtsankarkailua tai laskeumia. Koska leikkaus on aina kajoava, fyysinen toimenpide, ja usein myös arvokas hinnaltaan, on muistettava, että vajaat 10 % leikatuista eivät ole täysin tyytyväisiä leikkauksen lopputulokseen.

Toimenpiteet

Labiaplastiaksi  kutsutaan sisempien tai ulompien häpyhuulten kirurgista pienentämistä. Useimmiten pienten häpyhuulten toimenpide tehdään fyysisten oireiden vuoksi, ulompien pienentäminen esteettisistä syistä. Molemmat toimenpiteet suoritetaan paikallispuudutuksessa ja ovat kivuttomia. Paraneminen vie noin 6 viikkoa ja työstä pitää olla pois viikon ajan.

Klitoriksen hupun plastia (clitoral hood plasty) suoritetaan useimmiten pienten häpyhuulten pienennyksen yhteydessä esteettisistä syistä. Toimenpide voidaan tehdä myös omana leikkauksenaan. Se onnistuu paikallispuudutuksessa ja paraneminen vie saman ajan kuin labiaplastiassa.

Emättimen kiristys on toimenpide, jota harkitaan, mikäli sidekudoksen löystyminen aiheuttaa ongelmia naisen seksuaalielämässä. On syytä muistaa, että useimmiten seksuaalisuuden ongelmat eivät johdu emättimen väljyydestä. Tyypillisiä oireita ovat kiihottumisen vaikeus ja toisinaan vaikeus saada orgasmi. Perineoplastiassa vain välilihaa kiristetään, kolpoperineoplastiassa kiristetään myös emättimen alaosa. Usein oireiden taustalla on myös joko virtsarakon laskeuma (kystoseele) ja / tai peräsuolen laskeuma (rektoseele). Tällöin suositellaan laskeumaleikkausta, joka suoritetaan siten, että emätin kiristyy riittävästi myös seksuaalisuuden häiriötä ajatellen (kolporraphia anterior eli KA ja / tai kolporraphia posterior eli KP ja perineoplastia).

Intiimialueen rasvaimu suoritetaan useimmiten häpykummun seutuun. Käytetty tekniikka on ns. Tite-RF-tekniikka, jossa hoidettava alue samalla kiristyy radiofrekvenssikäsittelyn seurauksena. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.

Ulkosynnytinten esteettinen muovaus

Ihmisillä on toisinaan näkemyksiä siitä, miltä oman intiimialueen pitäisi näyttää. Synnytys voi aiheuttaa arpia, välilihan madaltumista ja emättimen ulkosuun leviämistä. Aiemmin suoritettu labiaplastia ei ehkä onnistunut ihanteellisesti. Jonkun mielestä intiimialue on nuoruusvuosista lähtien ollut erilainen kuin oma ihanne. Tällaiset trauman jälkeiset korjausleikkaukset ja muut muovaukset ovat haastavaa kirurgiaa, johon liittyy riskejä ja leikkausta on syytä harkita huolella. Meillä on kuitenkin kokemusta vaativista korjaavista toimenpiteistä, ja otamme mielellään vastaan haasteita.