Gynekologinen kirurgia

Yleistä

Uudessa leikkaussalissa teemme gynekologisia toimenpiteitä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteet ovat kivuttomia ja toipuminen nopeaa.

Usein annetaan rauhoittava esilääke ja toimenpidealue puudutetaan voiteella. Varsinainen puudutus tapahtuu ohuella injektioneulalla. Kokenut erikoislääkäri suorittaa leikkauksen gynekologisiin leikkauksiin erikoistuneen tiimin kanssa. Heräämössä lääkäri ja hoitohenkilökunta seuraavat potilasta 2-4 tuntia, minkä jälkeen pääsee kotiin. Aikuinen saattaja ja seuralainen on tarpeen seuraavaan aamuun asti, eikä autoa saa ajaa. Joskus potilas jää yön yli seurantaan tarkkailuhuoneeseen. Toipilasaikana paranemista seurataan puhelinsoitoin, yhteydenpito hoitavaan lääkäriin onnistuu helposti ja nopeasti, ja jälkitarkastus sisältyy toimenpiteen hintaan.

Toimenpiteet

Laskeumakirurgia on erikoisosaamistamme. Hoidamme virtsarakon laskeumia (kystoseele), peräsuolen laskeumia (rektoseele) ja kohdun laskeumia. Leikkauksia kutsutaan nimillä emättimen etuseinän kiristys (KA), emättimen takaseinän kiristys (KP). Manchesterin leikkauksella ja Le Fort kolpokleisi -leikkauksella hoidetaan laskeutunutta kohtua ja virtsarakon laskeumaa.

Ponnistustyypin virtsankarkailua hoidamme TOT tai TVT-nauhaleikkauksella.

Runsaita kuukautisvuotoja voidaan hoitaa termoablaatiolla eli lämpöpallohoidolla.

Ahdas immenkalvo voi haitata tamponin ja q kupin käyttöä ja seksuaalista kanssakäymistä. Toisinaan ongelmaa hoidetaan kirurgisesti paikallispuudutuksessa onnistuvalla immenkalvon avauksella. 

Erikoisleikkauksiin kuuluvat ulkosynnytinkivun eli vulvodynian leikkaushoito (vestibulektomia) ja ulkosynnytinten, emättimen ja kohdunsuun paikalliset pintasyövät. Oireita aiheuttavat ylisuuret sisemmät häpyhuulet leikataan paikallispuudutuksessa käyttämällä edge-resection -tekniikkaa. Akuutteihin toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi marsupialisaatio bartoliniitin eli naisen intiimialueen rauhastulehduksen hoidoksi.