Laitehoidot (laser ja radiofrekvenssi)

Laserhoidot

Genitaalialueen visvasyylä eli kondyloomasyylä

 Kondyloomasyylä aiheuttaa esteettisen ongelman, voi vuotaa verta ja hangata. Syylää voidaan hoitaa voidepenslauksin, mutta nopeimmin se hoidetaan laserilla. Hoito tapahtuu puudutuksessa ja on kivuton.

Emättimen löystyminen eli vaginal laxity

Synnytykset ja alttius sidekudoksen löystymiseen voivat johtaa emättimen, virtsarakon ja peräsuolen kannatinkudosten veltostumiseen. Ensioireena voi olla naisen seksuaalisen kiihottumisen vaikeus ja/tai orgasmivaikeus. Seksuaalinen kiihottuminen riippuu useista asioista, ja emättimen löysyys on harvoin ainoa syy. Ongelmaa voidaan toisinaan auttaa IntimaLase laservalohoidolla. Hoito on kivuton ja paluu arkeen välitön. Hoitokertoja on usein kaksi ja hoito voidaan uusia 1-2 vuoden välein.

Vaihdevuosi-iän emättimen kuivuus

Vaihdevuosissa estrogeenin määrä vähenee. Emättimen limakalvot ohenevat ja voivat oireilla kirvelyllä, kutinalla, tulehduksilla tai virtsatieoireilla. Yhdyntäkivut ovat yleisiä ja saattavat johtaa seksuaalisen halukkuuden vähenemiseen. Estrogeenin annostelu emättimeen auttaa oireisiin, mutta kaikki eivät halua tai voi sitä käyttää. RenovaLase on hoitomuoto, jossa laservaloa annostellaan emättimen seinämiin 10 minuutin ajan. Hoitoa annetaan kolme kertaa noin kuukauden välein. Lähes kaikki hoidetuista saavat hyvän tai erinomaisen avun 1-2 vuoden ajaksi, jonka jälkeen hoito voidaan uusia. Hoito on kivuton ja paluu arkeen välitön.

Ponnistusvirtsankarkailu

Jopa 30 % naisista kärsii virtsankarkailusta. Oireita voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti. Ponnistustyypin karkailuoireen hoitoina käytetään lantion omatoimista jumppaa tai ohjattua fysioterapiaa, ja vaikeissa tapauksissa voidaan suorittaa ns. nauhaleikkaus. Kaikki eivät leikkausta halua eikä se jokaiselle sovellu, jolloin IncontiLase on yksi vaihtoehto. Komplikaatioita ei ole, ja yksi hoito kestää noin puoli tuntia. Hoito annetaan kolme kertaa kuukauden välein. 80-90 prosenttia hoidetuista saa hyvän tai erinomaisen avun 1-2 vuoden ajaksi, jonka jälkeen hoito voidaan uusia. Hoito on kivuton ja paluu arkeen välitön. Hoitomuoto mainitaan suomalaisessa Käypä Hoito –suosituksessa kokeellisena hoitomuotona

Laskeuman oireet

Virtsarakon tai peräsuolen laskeuma aiheuttaa painontunnetta ja laskeutuva osa saattaa hangata housuihin. Ulostamisen ja virtsaamisen oireet ovat myös yleisiä. Laskeumaa hoidetaan perinteisesti laskeumarenkaalla, laskeumakuutiolla tai laskeumaleikkauksella. Laskeumaleikkaus antaa pitkäkestoisen avun noin 75 %:lle leikatuista. Elleivät nämä hoitomuodot sovellu potilaalle, voidaan harkita laservalohoitoa, joka auttaa oireisiin noin 75 %:lle hoidetuista. Vaikutus kestää noin vuoden, jonka jälkeen hoito voidaan uusia. Hoito on kivuton ja paluu arkeen välitön.

Intiimialueen värinkorjaus

Ulkosynnytinten alueelle voi iän mukana kertyä tummaa pigmenttiä. Intiimialue tai sen osa on tummansävyinen. Arvellaan, että estrogeenin runsas määrä vaikuttaisi tällaisen kehittymiseen. Laservalokäsittelyllä voidaan pyrkiä vaalentamaan haluttuja alueita. Vaalentaminen tapahtuu usein sarjahoitona, 2-3 kertaa 2-6 viikon välein.

Radiofrekvenssihoidot

Emättimen löystyminen eli vaginal laxity

Menetelmä perustuu kudosten lämpöreaktioon kuten laservalohoidoissa. Vaikutus ylettyy laservaloa syvemmälle, joten hoitoa voi olettaa jopa laseria tehokkaammaksi. Sitä on kuitenkin toistaiseksi tutkittu lähinnä emättimen väljyyden (vaginal laxity) hoidossa. Hoitokertoja on 1-3 noin kuukauden välein..

Ulkosynnytinten muotoilu

Iän myötä ihon sidekudossolut vähenevät ja ne tuottavat vähemmän kollageenia ja elastiinia. Lopulta iho veltostuu ja siihen muodostuu uurteita. Näin voi tapahtua myös ulkosynnytinten alueella, mikä voi joskus olla esteettinen ongelma. Radiofrekvenssihoito eli RF-hoito (FormaV, FractoraV) kiinteyttää ulompia häpyhuulia jo yhden käsittelyn jälkeen. Sisempiä häpyhuulia voidaan myös kiinteyttää ja hiukan pienentää RF-hoidolla. Menetelmä soveltuu erinomaisesti intiimialueen nuorennukseen.

Intiimialueen rasvaimu

Ulkoisten sukuelinten alueelta voidaan Tite-rasvaimun avulla poistaa ylimääräistä rasvaa, ja siten muotoilla niitä. Imussa käytetään radiofrekvenssivirtaa, jolloin iho ei jää imun jälkeen löysäksi.