Liian suuret pienet

You are currently viewing Liian suuret pienet

 

Pelätään, että pienten häpyhuulten esteettisistä syistä suoritetut pienennysleikkaukset yleistyvät maassamme.

Käsitykseni on, että vielä tänäänkin 95 prosenttia naisista hakee apua todellisiin oireisiin, joista yleisimmät ovat hankauksen aiheuttamia. Lopputulokseksi toki toivotaan, että esteettinen ulkonäkö olisi siisti.

 

Linda 34 v

Vaalean polkkatukan takaa loistivat merensiniset silmät. Kolmen lapsen äidin piina oli jatkunut kahdeksantoista vuotta. Toisinaan meni pari viikkoa asiaa ajattelematta. Linda oli ollut liikunnallinen lapsesta saakka, mutta lajit olivat mukautuneet, etteivät ylisuurten pienten häpyhuulten aiheuttamat ongelmat liikaa rajoittaisi.

Pyöräily oli vaikeinta. Ammattilaiset olivat luvanneet, että ongelma vähenee iän ja lasten teon jälkeen, mutta oli käynyt päinvastoin – oireet olivat hankalat, mieli tosin oli asiaan turtunut. Hän oli päättänyt vielä kerran kysyä, voiko asiaan saada apua.

 

Lyydia 21 v

Lyydia oli tullut tuhannen kilometrin päästä vastaanotolle. Hän aloitti: ’Sinäkään et varmaan suostu leikkaamaan.’ Hän huokaisi, räpäytti silmiään ja kuin huomaamatta kuivasi kyyneleen. Asiansa hän kertoi tyyneydellä ja asiantuntevasti.

Murrosiässä ilmaantuneet intiimioireet olivat ruumiillisia ja henkisiä. Istuminen, kävely ja juoksu, polkupyörällä ajaminen ja melkein kaikki vaatteet aiheuttivat voimakasta hankautumista pienissä häpyhuulissa. Hevosharrastus oli päättynyt oireiden ilmaannuttua. Iho meni rikki, kutisi, kirveli ja joskus saattoi tulla hiukan verta.

Koulukaverit olivat kiusanneet niin, ettei pukuhuoneessa voinut kuin sulkeutua itseensä, ja sittemmin, vaikkei kukaan luultavasti asiaan kiinnittänyt huomiota, fobia oli paisunut ja uinti oli pitänyt lopettaa. Asiasta puhuminen ammattilaisille oli turhauttavaa, koska yhdeksän kontaktin tuloksena oli vain toteamukset siitä, että aika parantaa ja asiaan tottuu.

 

Suuret pienet häpyhuulet

Sisemmät, ns. pienet häpyhuulet, sijaitsevat emättimen eteisen ulkopuolella. Niiden koko vaihtelee henkilöstä toiseen olemattomista yli viiteen senttiin.

Ne voivat olla huomattavan kookkaat aiheuttamatta ongelmia, mutta toisaalta tutkittaessa melkein tavalliset, ja silti oireet saattavat invalidisoida elämää.

 

harrastuksia haittaavat suurentuneet hapyhuulet

 

Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi

Melkeinpä kaikkien oireilevien naisten elämänkaari tutkimushetkeen asti on hämmästyttävän identtinen. Harrastuksen valintaa ohjaavat kiusalliset intiimialueen hankausoireet ovat ilmaantuneet murrosiässä. Varsin nopeasti oireet ja ryhmätilanteiden luoma paine ovat johtaneet kelpaamattomuuden, erilaisuuden ja häpeän tunteisiin, jotka aiheuttavat välttämiskäyttäytymistä.

Vuosien saatossa turtumus toki lievittää oireita: kun oleilee kotosalla, ei niin hierrä ja toisaalta kukaan ei katso ja kiusaa.

 

Turhauttavaa

Ongelmaa poteva tuntee vaivansa lääketieteelliset nyanssit läpikotaisin – internet tarjoaa tietoa. He ovat hämillään: vaikka ongelmaan on ratkaisu, kukaan ei auta. Kyllä se siitä ajan kanssa, leikkaus on vaarallista ja johtaa arpi- ja muihin komplikaatioihin.

He ovat puhuneet asiasta usealle eri alan ammattilaiselle, joten enää asian esille ottaminen ei hävetä, vain turhauttaa.

 

Tutkiminen

Gynekologinen tutkimus suoritetaan, jotta vakavammat sairaudet voidaan diagnosoida ja tarvittaessa hoitaa ensin. Ulkosynnyttimet tarkastellaan, ja rekisteröidään löydökset systemaattisesti. Terminologia ’tyypin 1 symmetrinen suurentuminen, Motakef yli 4, perineal takeoff high, labiaalinen dominanssi, ei lateraalista klitorispoimua’ kuvaa tarkasti, mistä on kysymys, mutta samalla antaa jo viitteen, miten leikkaus kannattaa suorittaa hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

 

V-tyyli vai kurvit suoriksi

Leikkaustekniikoita on useita. V- ja w-plastiat yleistyivät, kun maailmalla alettiin vaivaan paneutumaan: häpyhuulen keskeltä poistetaan v-kirjaimen mallinen osa, ja irti leikatut reunat ommellaan takaisin yhteen. Menetelmässä on hyötynsä ja haittansa.

Perinteinen tapa on typistää häpyhuulia leikkaamalla reunan myötäisesti pois pienempi tai isompi kappale. Tapaa nimitetään mm. kurvilineaariseksi tekniikaksi. Klitoriksen hupussa olevaa ylimääräistä ihopoimua voi toisinaan joutua typistämään. Jälkimmäistä tapaa pidetään komplikaatioiden suhteen turvallisempana vaihtoehtona.

 

Toimenpiteessä

Leikkaus on helpointa paikallispuudutuksessa, jalkeillekin pääsee heti pöydältä. Tekniikasta riippuen se kestää puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Ennen kotiinlähtöä yleensä seurataan jokunen tunti.

 

Komplikaatiot

Kyseessä on kajoava toimenpide ja siihen liittyy riski: kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Siksi leikkausta ei suositella vähäisten oireiden perusteella ensisijaiseksi hoidoksi.

Yleisimmin esiintyviä ongelmia ovat hematoomat eli kookkaat verenpurkaumat, jotka voivat olla kivuliaita, mutta hoituvat yleensä muutamassa viikossa itsestään. Näitä esiintyy 2,5-5 prosentilla leikatuista. Tulehdukset, hermovauriot ja arpimuodostus ovat harvinaisia.

 

Kokeneissa käsissä turvallinen

Mikäli lääkäri on kiinnostunut näistä toimenpiteistä ja tekee niitä riittävästi, leikkaus on varsin turvallinen. Tärkeää on myös mahdollisuus yhteydenpitoon leikanneeseen yksikköön, jos ongelmia ilmenee.

häpyhuulten pienennys

Toipilasaika

Leikkauksen jälkeen pienellä osalla esiintyy noin vuorokauden kestävä voimakas kipu, lievää kipua on lähes kaikilla pari vuorokautta. Pieni verenvuoto on normaalia. Venyttymisen tunne ja kiristys, turvotus, alapään mustelmat, kutina ja kirvely sekä ompeleiden aiheuttama pistelyn tunne ovat useimmin ilmeneviä jälkivaivoja, jotka kestävät 1-4 viikkoa. Istuminen voi olla hankalaa ja reikätyyny voi auttaa.

Toipumiseen kannattaa varata 1 viikko työstä poissaoloa, ja kaiken kaikkiaan 4-6 viikkoa. Esteettisen lopputuloksen kehittyminen tapahtuu 3-24 kuukauden kuluessa.

 

Linda leikattiin

Keskusteltuamme asioista perinpohjaisesti Lindan kohdalla, toimenpide päätettiin suorittaa. Se meni hyvin eikä toipilasaikana ollut ongelmia. Kahden vuoden jälkeen hän oli tyytyväinen, koska oireet olivat poissa.

 

Lyydia pohtii

Lyydia jäi kuitenkin harkitsemaan asiaa, vaikka oireet olivat kiusalliset. Häntä mietitytti, voisiko olla harrastamatta liikuntaa kuuden viikon ajan, ja entä sitten, jos toipuminen jostain syystä pitkittyisi.

 

Lähteet
Hamori CA, Banwell BE ja Alinsod R (toim.) 2017: Female cosmetic genital surgery. Thieme.