Pallukka pullottaa – laskeumat ovat yleinen vaiva

You are currently viewing Pallukka pullottaa – laskeumat ovat yleinen vaiva

Virtsarakko ja peräsuoli voivat pullistua emättimeen tai kohtu laskeutua. Alkuun oireita ei ole, ne ovat lieviä tai ilmenevät väljyyden tunteena. Myöhemmin voi esiintyä epämukavaa painontunnetta sekä ulostamisen ja virtsaamisen oireita.

Seija 58 v

Istumatyötä tekevä nainen oli ihmetellyt, että joutui käymään usein pissalla. Rakon tyhjentäminen oli vaivalloista ja hätä tuli pian uudestaan. Etenkin liikuntaa harrastaessa ja lastenlapsia nostaessa epämiellyttävä pallukka hankasi intiimialueella. Kun Seija oli sairastanut virtsateiden tulehduksen kolme kertaa peräkkäin, terveyskeskuslääkäri ohjasi hänet gynekologiseen tutkimukseen.

Seija oli synnyttänyt kaksi lasta. Lääkkeitä hän ei käyttänyt. Ylipainoa oli kertynyt viisitoista kiloa. Tutkimuksessa todettiin toisen asteen virtsarakon laskeuma.

Laskeutuvat rakenteet – ylipaino lisää riskiä

Laskeuman syynä ajatellaan olevan lantion lihasten väsyminen ja venyminen ja sidekudoksen pettäminen mm. synnytysten seurauksena. Ylipaino lisää laskeuman riskiä. Kun kannattava rakenne venyy ja väsyy, synnytinelinten viereiset rakenteet ’joustavat’ emättimen puolelle. Laskeutuminen johtaa anatomian muuttumiseen ja lopulta oireiden ilmenemiseen. Virtsarakko, peräsuoli, ohutsuoli, kohdun napukka ja kohdunpoiston jälkeen emättimen pohja saattavat laskeutua.

Laskeuman oireet ja tutkimukset

Varhaisena oireena voi kehittyä emättimen väljyyttä, joka useimmiten on oireeton. Pienellä osalla se voi vaikuttaa haitallisesti seksuaalisen nautinnon kokemiseen.

Venymisen lisääntyessä uudet oireet kehittyvät. Laskeuma aiheuttaa painon tunnetta lantion pohjassa. Jos rakenne laskeutuu reilusti, voi tuntua hankausta. Virtsarakon venymisen oireena ovat tiheävirtsaisuus, virtsasuihkun huononeminen, vaikeus tyhjentää rakko ja joskus virtsateiden tulehdukset. Peräsuolen laskeumassa suolioire painottuu: ulostaminen on työlästä, asentoa on vaihdettava, ja joskus pitää sormin auttaa toimitusta.

Tutkimukset

Oireet selviävät haastattelussa. Gynekologinen tutkimus paljastaa oireiden syyn. Tutkimusta voidaan täydentää gynekologisella ultraäänitutkimuksella. Joskus harkitaan sairaalassa tehtävää erikoismagneettitutkimusta.

Laskeumien hoito

Oireetonta laskeumaa ei tarvitse hoitaa. Lantion lihasten fysioterapiasta hyötyy vain, jos oireena on myös ponnistaessa tapahtuva virtsan karkaaminen. Laskeuma sinällään ei parane lihasten jumpalla.

Erilaisilla emättimeen asetettavilla pessaareilla voidaan laskeuman oiretta lievittää. Useimmiten sellainen asetetaan lääkärin vastaanotolla ja vaihdetaan uuteen säännöllisin väliajoin.

Paikallinen estrogeenivalmiste voi lievittää hankautumisen oiretta.

Mikäli laskeumasta aiheutuva haitta on merkittävä, eivätkä pessaarit sovellu hoidoksi, harkitaan laskeumaleikkausta. Monet laskeumat voidaan nykytekniikoin suorittaa paikallispuudutuksessa, esimerkiksi virtsarakon ja peräsuolen laskeumat. Jos kohtu laskeutuu, hoitona on joko kohdunpoisto tai kohdunkaulan lyhennys ja kiinnitys. Viime mainittu on mahdollista suorittaa myös paikallispuudutuksessa.

Kohdunpoiston jälkeen kehittyy toisinaan emättimen pohjukan laskeuma. Myös sitä voidaan hoitaa erilaisilla leikkauksilla.

Jos leikkauksen jälkeen hankalaoireinen laskeuma tulee uudestaan samaan rakenteeseen, voidaan tehdä uusi leikkaus. Tällöin voidaan käyttää lisäksi ns. verkkoa.

Lopuksi

Laskeumat ovat naisella yleisiä. Koska niitä voidaan hoitaa, kannattaa oireesta kärsivän kysyä vaihtoehtoja lääkäriltään.

Seijaa ongelma haittasi niin paljon, että virtsarakon laskeuma hoidettiin paikallispuudutuksessa tapahtuvalla leikkauksella. Kolmen viikon sairauslomalla hän innostui terveellisistä elämäntavoista, ja käydessään vastaanotolla vuoden kuluttua oli päässyt tavoitepainoonsa. Seija oli nyt tyytyväinen elämään.