Vulvodynia

You are currently viewing Vulvodynia

Ulkosynnytinten kiputilat ovat yleisiä. Todellinen vulvodynia, ulkosynnytinten kipu ilman elimellistä syytä, on harvinaisempi, mutta sitä on 6-13 prosentilla.

90-luvulla kollega Paavonen kiersi Suomessa puhumassa asiasta gynekologeille; eräät taisivat hänelle vähän hymyilläkin. Hymyt ovat hyytyneet, tauti on kansainvälisesti kuuma peruna, jota tutkitaan. Kiitos Paavoselle uraa uurtavasta työstä taudin hoidon ja tutkimuksen parissa.

 

Taina 22 v

Taina istui hämmentyneenä potilastuolilla – ei tiennyt mistä aloittaa. Kun kuukautiset alkoivat, hän kokeili tamponeja – se sattui. Myöhemmin hän kävi vuotohäiriöiden vuoksi ehkäisyneuvolassa: gynekologinen tutkimus oli kivun vuoksi vaikea, mutta liiallista tiukkuutta ei havaittu.

Parisuhteen alkaessa ongelmat lisääntyivät: yhdynnät eivät onnistuneet, koska Taina ei sietänyt hipaisuakaan. Nyt tilanne oli kriittinen, koska intiimielämää ei ollut.

Susanna 31 v

Hän itki ensin, sitten vaikeni. Sanat alkoivat pulputa ja Susanna puhui ja puhui. Valmistuttuaan ekonomiksi hän löysi mukavan miehen ja sai työpaikan investointipankista. Perheenlisäystä muutamien vuosien kuluessa toivottavasti.

Yhden kerran tamponi unohtui pidemmäksi aikaa, ja parin päivän päästä alkoi vuoto, kova kipu ja kuume. Gynekologi diagnosoi harvinaisen, hankalan emätintulehduksen ja verenmyrkytyksen, ja tila hoidettiin sairaalassa.

Kaikki muuttui: Intiimialueen kivut piinasivat yötä päivää, seksiä ei voinut kuvitella. Lääkärikäynnit eivät tuottaneet tulosta. Työkyky oli olematon, ja ammatti piti jättää.

Vuoden kuluttua joku puhui vulvodyniasta ja aloitti Susannalle hoitoja – siinä vaiheessa kumppani oli ehtinyt väsyä, ja parisuhde kariutunut.

Hän oli epätoivoinen, yksinäinen ja työtön – kipujen kanssa kamppailu jatkui.

 

Vulvodynia hankaloittaa elämää

 

Elimelliset syyt ulkosynnytinongelmiin

Kondylooma, hankala emättimen hiivatulehdus tai bakteeritulehdus tai ulkosynnytinten silsa voivat aiheuttaa kipuoireita. Diagnoosiin päästään nopeasti, ja vaiva hoituu antibiooteilla.

Puna- ja valkojäkälä oireilevat kirvelynä, ja diagnoosiin menee yleensä pidempään – hoitona vahvat kortisonipohjaiset voiteet.

Yhdyntäkipujen taustalla voi olla endometrioosi, ahdas immenkalvo ja joskus psyykkiset syyt. Näitä hoidetaan syyn mukaisesti. Emättimen limakalvojen ohuutta hoidetaan estrogeenivoiteella.

 

VVS eli vulvan vestibuliittisyndrooma

Oireiden alku
Oireet alkavat usein kuukautisten alkaessa, kun nuori nainen kokeilee tamponeja, eikä voi niitä käyttää. Kun seksielämä alkaa, yhdyntäkivut aiheuttavat ongelmia ja nainen hakeutuu lääkäriin.

Tutkimukset
Muut sairaudet on poissuljettava. Tutkimuksen teko on usein vaikeaa kivun vuoksi – emättimen seinämän lihakset voivat supistua voimakkaasti. Vanutikkutestillä havaitaan emättimen eteisessä tyyppikohdissa kivuliaat kohdat.

Hoito
Yhdistelmäehkäisypillereiden käytön lopetus, pitkäkestoinen hiivalääkitys ovat usein ensimmäisiä kokeiluja hoidoksi. Elleivät nämä riitä, ohjataan fysioterapeutille lantionpohjan harjoitteisiin ja voidaan kokeilla erilaisia kipuja vähentäviä voiteita, esimerkiksi puudutevoidetta.

Ja sitten vaikka…
Osalle nämä hoidot eivät auta. Heille voidaan kokeilla botuliinitoksiinihoitoa kipualueelle. Mikäli sekään ei tuo tulosta, voi harkita vestibulektomialeikkausta, jossa emättimen eteisen kudosta poistetaan.

Botuliinihoidon ja vestibulektomiahoidon tulokset ovat olleet hyviä silloin, kun muut hoidot eivät ole auttaneet.

 

Dysesteettinen vulvodynia

Oireet
Usein sairaus alkaa vanhemmalla iällä kuin VVS. Altistavia tekijöitä toisinaan on, esimerkiksi hankalat tai pitkittyneet vulvan ja emättimen tulehdustilat, kirurgiset toimenpiteet jne.

Oireena on emättimen seudun ja/tai ulkosynnytinten kipu, joka ei liity kosketukseen, vaan esiintyy levossa ja milloin vain. Se on usein hermokiputyyppistä, terävää ja hyvin voimakasta kipua.

Diagnoosi
Haastattelun osuus on keskeinen. Gynekologi poissulkee muut sairaudet. Vanutikkutesti ei tuota kipua. Gynekologinen tutkimus onnistuu useimmilta hyvin.

Hoito
Kuten kaikkien hermo- eli neuropaattisten kipujen hoito, on myös dysesteettisen vulvodynian hoito vaikeaa, ja oikeaa lääkettä joudutaan hakemaan. Useimmiten aloitetaan amitriptyliini kipukynnystä alentamaan. Seuraavaksi kokeillaan muita kipukynnykseen vaikuttavia lääkeaineita, yleisimmin pregabaliinia.

Hyvä suhde hoitavaan yksikköön on erityisen tärkeää, koska ongelman parissa kamppaillaan pitkään.

 

Diagnostiikan ja hoidon portaat

Tavalliset sairaudet ovat tavallisia sairauksia
Useimmiten intiimialueen kipuoireiden syy on hiiva-, bakteeri- tai kondyloomatulehdus. Nämä vaivat paranevat, kun syy hoidetaan.

Klamydia- ja tippuritulehdus suljetaan varmuuden vuoksi pois usein alkuvaiheessa. Limakalvojen kuivuus hoituu paikallisella estrogeenilla.

Ellei vaiva mene ohi
Seuraavaksi on mietittävä ulkosynnytinten silsaa tai jäkäläsairautta. Ajatus vulvodyniasta usein juolahtaa lääkärin mieleen. Lisätutkimukset, kuten koepala ja sieninäyte voivat ohjata eteenpäin. Tosinaan voi tehdä vielä lääkehoitokokeilun epäillyn syyn perusteella.

Vieläkin sattuu
Kun muut sairaudet on poissuljettu, ja jos yhä jatkuvat oireet viittaavat vulvodynian suuntaan, pitäisi asiaan puuttua – vakavasti. Oirekuvan pitkittyminen johtaa monenlaisiin ongelmiin elämän eri alueilla.

Hyvä hoitosuhde
Vulvodyniasta kärsivä hyötyy hoitoyksiköstä, jossa diagnostiikkaan ja hoitoon on varattu aikaa.

Oireista pitää voida keskustella lääkärin kanssa. Ongelmatapauksissa käännytään usein ulkosynnytinklinikan eli vulvaklinikan puoleen, jossa tarvittaessa moniammatillinen tiimi hoitaa potilasta. Tällaisia on keskussairaaloissa, yliopistosairaaloissa ja jokunen myös yksityispuolella. Potilaan on tunnettava, että hänestä ja hänen sairaudestaan välitetään.

 

Taina kokeili botuliinia

Tainalle oli jo kokeiltu alkuvaiheen vulvodynian hoidot. Hän sai lähetteen lantion fysioterapiaan, josta ei ollut hyötyä. Kontrollikäynnillä mietittiin vaihtoehtoja, ja potilas halusi kokeilla botuliinia, koska sillä ei juurikaan ole haittavaikutuksia.

Kahden viikon kuluttua Tainan kivut olivat vähentyneet ja hän oli tyytyväinen. Sovittiin, että hän on yhteydessä, kun botuliinin vaikutus 3-6 kuukauden kuluttua vähentyy.

 

Susanna oireilee yhä

Susannan tapauksessa oli oikeastaan kaikki konstit jo kokeiltu. Häntä harmitti, etten voinut luvata botuliinihoidon tai uusien PRP-hoitojen auttavan ongelmaan. Gabapentiinin annosta oli mahdollista lisätä, joten näin tehtiin. Tämä auttoikin jonkin verran. Sovittiin, että hän saa seuraavaksi lähetteen keskussairaalan kipupoliklinikalle.

 

Tietoa ja vertaistukea

Suomessa ylläpidetään vertaistuki- ja ohjesivustoa vdopas.com, suosittelen piipahtamaan. Sivustolla on paljon informaatiota, linkkejä, sekät lista asiantuntijoista, joilta voi hakea apua. Myös facebookista voi löytää vertaistukisivustoja.

 

Lähteet
Paavonen J 2013. Vulvodynia. Suomen Lääkärilehti 68(7):487-490.

Vulvodynia

Behandling av vulvodynia med vestibulectomi

Vulvodynia är ett sällsynt men obehagligt tillstånd. Orsakerna till vulvodynia är okända. Det finns olika sätt att behandla detta tillstånd; så som medicinering, att sluta med p-piller, bäckenbottenfysioterapi och injektioner av Botulinum toxin. I vissa fall hjälper inte dessa behandlingar och då bör man överväga operation som ett alternativ. Operation har påvisat att lindra besvären för ca 80-90% av patienterna. Operationen utförs under sedation och lokalbedövning. Det vestibulära området, det vill säga området mellan främre delen av vulvan och vaginan, avlägsnas varsamt. Detta bör också avlägsna de nervändar som orsakar smärtan och lindrar således klientens problem.

 

clinique itu

Vulvodynia

Vestibulectomy for a vestibular vulvodynia

Vulvodynia is a rare but unpleasant ailment, with the cause unknown. Several treatments for this condition exists, i.e. medication, cessation of certain p-pills, pelvic floor physiotherapy and botulinum toxin injections. In some cases however, these treatments do not help. A surgery then needs to be considered, which brings relief to approximately 80-90 % of the patients. The operation is done under the sedation and local anaesthesia. Vestibular area (the area ’between’ vulva and vagina) is carefully removed. It is assumed that this gets rid of the nerve endings, which in its turn relieves the patient from the mentioned above condition.

clinique itu