Pohjan akka – ei tiedä minne menee, kusta tulee…

You are currently viewing Pohjan akka – ei tiedä minne menee, kusta tulee…

Tutustutaan ”pohjan akkaan”, rva Niemiseen.

Nieminen oli liikuntaa harrastava ihminen: 68-kiloinen, 167 cm pitkä, hyväryhtinen ja 38-vuotias. Aseteltuaan käsilaukkunsa tuolin viereen hän kertoi, että oli tavallaan vuosikontrollissa, edellisestä käynnistä oli vierähtänyt viisi vuotta.

Pari lasta oli tullut välissä, ja sitten oli aina olleet ne synnytysten jälkitarkastukset lääkärillä. Normaalit alatiesynnytykset – ok.

Papakokeet olivat olleet kunnossa. Siis ei mitään perussairauksia eikä allergioita? Leikkauksiakaan ei ollut tarvinnut tehdä. Kuukautiset puuttuivat, koska perhesuunnitteluneuvolassa oli kolme vuotta sitten asetettu hormonikierukka. Eikä mitään erityisiä vaivoja.

Tutkitaanpa sitten: asiat vaikuttavat olevan kunnossa. ’Mistähän se johtuu, etten pysty tekemään oikein mitään ilman, että pissa karkaa? Aiheuttaako kierukka ongelman?’ hän kysyi.

Nyt varsinainen lääkärin työ siis alkoi.

 

Naisen yleinen ongelma

Virtsan karkaaminen on nuoremmillakin naisilla yleistä, jopa 25 prosentilla on oireita jossain vaiheessa elämää, ja hankalia oireita 7 prosentilla. Päätyyppejä on kolme: ponnistuskarkailu, tarvekarkailu ja näiden sekamuoto.

 

Karkailun päätyypit

Ponnistuskarkailussa virtsaa karkaa pieni määrä vatsaontelon paineen noustessa, esimerkiksi yskiessä, aivastaessa, nauraessa ja muissa ponnistustilanteissa. Tarvekarkailussa pissahätä tulee usein ja toisinaan tulee pakottava tarve eikä ehdi vessaan vaan virtsa alkaa valua. Sekamuotoinen karkailuvaiva sisältää piirteitä molemmista edellä mainituista.

 

Hoitomuodon valinta

Ongelman ratkominen alkaa tarkalla diagnostiikalla: mikä on karkailun päätyyppi? Kuhunkin on omanlaisensa hoidot, ja hoitoja useanlaisia. Karkailutyyppiä selvittäessä kyselylomakkeet, haastattelu ja gynekologinen tutkimus ovat tärkeitä. Toisinaan virtsaamispäiväkirjan pidosta on apua.

 

Ponnistuskarkailun omatoiminen hoito

Ponnistuskarkailuun voivat elintapamuutokset auttaa: laihduttaminen jos on ylipainoa, tupakoinnin lopettaminen, runsaan nesteenjuonnin välttäminen. Omatoiminen lantionpohjan lihasten jumppa ainakin viitenä päivänä viikossa tai lantion lihasten jumppa fysioterapeutin opastuksella 3-6 kk ajan auttaa hyvin noin puolelle.

Internetistä löytyy ohjeita omatoimijumppaan. Ellei mikään muu auta, voidaan vaikeissa tapauksissa harkita nauhaleikkausta tai muuta lääketieteellistä toimenpidettä.

 

pissat housussa

Ponnistuskarkailun leikkaushoito

20 vuotta sitten keksittiin nauhaleikkaus, jossa virtsaputken alle muutamasta reiästä viedään nauha, joka tukee ponnistustilanteessa. Leikkaus voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa, siitä toipuu alle viikossa, ja sillä saa usein vuosia kestävän avun noin yhdeksän naista kymmenestä. Hyvää on myös, että leikkaukseen liittyy suhteellisen vähän komplikaatioita.

Tarvekarkailun hoitoon lihasten jumpasta on hiukan apua. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenin annostelu paikallisesti emättimeen voi lievittää hiukan oiretta ja on ensimmäinen toimenpide hoitoja aloittaessa. Virtsarakon tietoinen totuttaminen pidempiin virtsaväleihin auttaa – fysioterapeutin neuvot ovat usein välttämättömiä.

On myös reseptilääkkeitä, joita kannattaa kokeilla: mirabegroni auttaa varsin monella eikä haittavaikutuksiakaan juuri esiinny.

Ellei virtsa karkaa, mutta vessareissuja on tuon tuosta, kyseessä voi olla yliaktiivinen rakko.

 

Mikä ihmeen yliaktiivinen rakko?

Tarvekarkailun kaltainen vaiva on yliaktiivinen rakko, johon liittyy tiheä virtsaamisen tarve, pienet kertavirtsan määrät mutta ei virtsan karkaamista. Myös tätä oiretta voidaan hoitaa rakon kouluttamisella ja lääkkeillä.

 

Sekamuotoisen karkailun hoito

Sekamuotoinen vaiva sisältää oireita kummastakin edellisestä. Hoito on edellä kuvatun kaltaista, usein aloitetaan sen komponentin hoitamisesta, joka potilasta eniten haittaa.

 

Kokeellisia hoitomuotoja

Tutkimuksia on tehty myös virtsaputken viereen ruiskutetuista geeleistä, jotka tukevat sitä stressitilanteessa. Idea ei ole uusi, mutta aiemmin ongelmana on ollut tuloksen lyhytaikaisuus (muutamia kuukausia). Polyakrylamidia käyttäen ruiskehoidoilla on saatu aikaan kohtalaisia tuloksia.

Energiaan perustuvia hoitokeinoja ovat laser- ja radiofrekvenssimenetelmät, joissa emättimen seinämää erityisesti virtsaputken läheltä hoidetaan lämpöshokeilla. Etenkin laserista on olemassa tutkimustuloksia paljon, mutta lumekontrolloidut tutkimukset vielä puuttuvat.

 

Motivaatiotekijä

Virtsavaivasta uskalletaan nykyään puhua, ja siihen pyydetään neuvoja. Useimmiten voidaan antaa hyvää hoitoa, joka myös auttaa. Oma motivaatio on keskeinen tekijä, koska elintapamuutoksilla on monesti suuri merkitys, ja tulokset fysioterapiasta edellyttävät päivittäistä harjoittelua eivätkä tule heti. Nämä ovat kuitenkin edullisin ja yllättävän tehokas tapa hoitaa virtsankarkailua.

 

Nieminen

Niemisen ongelma oli ponnistustyyppinen. Hän sai lääkärin lähetteen asiaan erikoistuneelle jumpparille, jonka hoidoissa kävi neljä kertaa. Liikunnallisesti aktiivisena ja tottuneena ’lihasharjoitteisiin’ Nieminen liitti lantion lihasten treenaamisen päivärytmiinsä saumattomasti.

Mittauksissa lantionpohjan lihakset vahvistuivat, ja kahden kuukauden kuluttua hän itse totesi hoidon jo tehoavan.

Puolen vuoden kuluttua kontrollikäynnillä karkailu oli hyvin lievää eikä häirinnyt elämää. Tässä vaiheessa muita hoitoja ei tarvittu.

 

Lähteet

Käypä Hoito -suositus, lääkäriseura Duodecim

Pohjan Akka – Elias Lönnrot, Kalevala